27 de nov. 2013

Debat i reflexió sobre la violència masclista entre la gent jove

El II Memorial Hortènsia Alonso “Joves i violència masclista. Percepció i realitat”, organitzat per la regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l’Ajuntament de Lleida, el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida i la Creu Roja a Lleida amb motiu del Dia Internacional contra la violència masclista, s0ha realitzat aquest dimarts al Centre de Cultures Transfronterer del Campus de la UdL.
El tema de la jornada ha girat entorn dels comportaments violents i masclistes entre adolescents i gent jove, amb l’objectiu de donar eines i estratègies per evitar-los. El programa s’ha estructurat, durant el matí, en tres blocs temàtics i, a la tarda, s’han organitzat tres tallers pràctics. El primer bloc ha tractat sobre la socialització del gènere a través del cinema, de la publicitat, dels videojocs, de les xarxes socials i, en general, dels mitjans de comunicació, a càrrec de la professora de Literatura, Anna Caballé, la professora de Comunicació, Iolanda Tortajada, i la periodista Eva Peruga.
El segon bloc, conduït pel psicòleg Oriol Ginés, ha analitzat els comportaments violents entre la gent jove; en el tercer apartat, Yolanda Bardina ha presentat els resultats de l’estudi del Centre Dolors Piera, “Creences de l’alumnat de la UdL sobre la violència de gènere”. En aquest bloc també han intervingut Ana M. Romero, directora de Centre Dolors Piera, que ha exposat els aspectes principals del reglament d’actuació en cas de violència de gènere a la UdL i les tècniques de les regidories de Drets Civils, Cooperació i Igualtat i de Joventut de la Paeria, Sílvia Puertas i Emília Corona, que han explicat les línies d’intervenció i la xarxa local d’atenció a les dones víctimes de violència.
La jornada ha continuat a la tarda amb tres tallers pràctics amb l’objectiu de facilitar eines per evitar la violència masclista. El primer taller, sobre sensibilització i prevenció, l’ha conduït Glòria Gonzalo, coordinadora de Creu Roja Joventut a Sòria; Maria Mesalles, psicòloga del CIAD de l’Ajuntament de Lleida, ha conduït el taller sobre com detectar la violència entre la gent jove; i el tercer taller, sobre l’atenció i l’acompanyament a les víctimes, l’ha realitzat la professora de psicologia Leonor Cantera.
També a la tarda, el Grup de Dones de Lleida ha retut homenatge a Hortènsia Alonso, treballadora social que dóna nom al memorial i que va ser una gran defensora i protectora de les dones víctimes de la violència masclista. El Grup de Dones de Lleida i el moviment Marea Lila s’han fet càrrec de la cloenda de la jornada.
El II Memorial Hortènsia Alonso compta amb el suport de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya.

Sol.licitud d'ús de la Sala Polivalent

El Casal de la Dona disposa d'una sala polivalent amb capacitat per a 45 persones. La sala polivalent està destinada a l'ús públic, amb la finalitat de prestar serveis a les entitats de dones per impulsar la realització d'activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l'associacionisme i la participació ciutadana en general.

Utilització de la sala polivalent del casal de la dona