21 de maig 2020

Elisenda de Montcada


Aitona, 1292 - Barcelona, 1364 
Reina,  filla d’una de les cases més antigues de Catalunya, va aconsellar el seu espòs Jaume II en qüestions d’estat sempre que va caler. El seu gran somni va ser, però, la construcció d’un monestir de clarisses. I el va fer realitat.

Era una dona intel·ligent, culta i amb criteri. 
Les noces amb el rei Jaume II es van celebrar el dia de Nadal del 1322.  Jaume II tenia cinquanta-cinc anys i havia enviudat recentment de la seva tercera esposa, Maria de Xipre. Elisenda ja era una dona madura de trenta anys. La parella tampoc no va aconseguir descendència, però s’avenien: ella aconsellava el marit en els afers de govern, i quan Jaume va emmalaltir la va tenir abnegadament al seu costat. 

L’esperit religiós va ser molt important per al matrimoni: Elisenda era una dona intensament pietosa, i això va marcar els últims anys del rei i els va unir. La primavera del 1327 Jaume II va poder veure com un dels somnis de la seva esposa es feia realitat: la construcció d’un monestir de clarisses a Pedralbes.  

A Lleida l’any 2009 a Lleida es va inaugurar la nova plaça Elisenda de Montcada, situada al costat del carrer Arquitecte Morera i Gatell a Vilamontcada.


Si vols saber més coses de la vida d'aquesta reina, nascuda a Aitona, clica l'enllaç següent: ELISENDA DE MONTCADA

Sol.licitud d'ús de la Sala Polivalent

El Casal de la Dona disposa d'una sala polivalent amb capacitat per a 45 persones. La sala polivalent està destinada a l'ús públic, amb la finalitat de prestar serveis a les entitats de dones per impulsar la realització d'activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l'associacionisme i la participació ciutadana en general.

Utilització de la sala polivalent del casal de la dona