15 d’abr. 2020

Si voleu conèixer la biografia de DONES de Ponent que han fet història en diferents àmbits i èpoques, podeu consultar les entrades que estem publicant aquests dies a través de les nostres xarxes socials i al web www.feminismes.paeria.cat

Cliqueu damunt el nom i en tindreu més informació: 


ZOE ROSINACH PEDROL  
  

Lleida, 6 de febrer de 1894 - Saragossa, 31 de gener de 1973.
Fou la primera doctora espanyola en farmàcia. Nasqué en una família liberal i culta. El suport dels seus pares i la seva vocació i tossuderia van conventir-la en pionera al doctorar-se en Farmàcia l'any 1920.






Camarasa (La Noguera), 21 de novembre de 1932 - Lleida, 14 de gener de 1993.
Fou una mestra i política catalana. Llicenciada en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona. Va ser capdavantera del moviment de renovació pedagògica entorn de l'Escola de Mestres Rosa Sensat i una de les fundadores de l'Escola Espiga. També va ser la primera presidenta del Consell Escolar de Catalunya.


DOLORS PIERA I LLOVERA


Puigverd d'Agramunt, 21 de juliol de 1910 – Santiago de Xile, 20 de gener de 2002

Fou una mestra i sindicalista catalana. Fundadora de FETE-UGT, fou Secretaria General de la Unió de Dones de Catalunya i la primera dona regidora a l'Ajuntament de Barcelona (1937-1939) pel PSUC
El març de 2006 es creà el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL, per un conveni entre el Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona (SIED) i la Universitat de Lleida (UdL). 




També coneguda com Teresa Guix -que era el seu nom de casada- i popularment La Maseta. Fou el personatge més famós de la crònica negra lleidatana de tot el segle XIX. El 26 d'agost de 1839 va ser executada al garrot vil, a la Mitja Lluna de Cappont de Lleida, acusada del parricidi del seu marit.


Sol.licitud d'ús de la Sala Polivalent

El Casal de la Dona disposa d'una sala polivalent amb capacitat per a 45 persones. La sala polivalent està destinada a l'ús públic, amb la finalitat de prestar serveis a les entitats de dones per impulsar la realització d'activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l'associacionisme i la participació ciutadana en general.

Utilització de la sala polivalent del casal de la dona