3 de des. 2018

L'abordatge de les violències sexuals, eix temàtic del VII Memorial Hortènsia Alonso

Fer visibles totes les manifestacions de les violències sexuals i els factors que n’expliquen les causes, així com els aspectes socials, històrics i psicològics d’aquest tipus de violència masclista, són alguns dels objectius del VII Memorial Hortènsia Alonso, que ha tingut lloc el 29 de novembre al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la UdL.

El Memorial, coorganitzat per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida, el Centre Dolors Piera de la Universitat de Lleida (UdL), la Creu Roja i el Grup de Dones Lleida, en el marc dels actes commemoratius del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, ha convidat diferents persones expertes en la matèria.

La jornada ha començat amb una conferència inaugural a càrrec de Montse Pineda, coordinadora de l’Associació Creación Positiva, que ha tractat sobre Les violències sexuals des de les perspectives feministes i claus per al seu abordatge. A continuació, hi ha hagut tres ponències temàtiques centrades en els àmbits de la salut, de la intervenció amb homes agressors i en l’àmbit judicial, amb l’objectiu de conèixer les dificultats i els reptes per millorar la intervenció en la violència sexual:

  • L’abordatge de las violències sexuals en l’àmbit de la salut, a càrrec de Paloma Andrés, ginecòloga especialista en salut sexual i reproductiva.
  • Intervenció amb homes agressors: masculinitats i violències sexuals, a càrrec d’Álvaro Ponce, psicòleg de l’entitat Conexus.

  • Desafiaments en l’abordatge jurídic de les violències sexuals, a càrrec de Patsilí Toledo, jurista del grup de recerca Antígona-UAB.

La jornada ha estat conduïda per la periodista Mònica Mombiela. Paral·lelament, durant tot el matí, al vestíbul de l’edifici, a iniciativa del Grup de Dones de Lleida, s'ha confeccionat un mural amb el lema “Agressions verbals = agressions sexuals”.


El VIIè Memorial Hortènsia Alonso vol posar de manifest la importància de treballar en xarxa, de manera estratègica i coordinada, des de totes les institucions implicades, per tal d’avançar en la configuració d’un model comú, amb pautes i objectius compartits, per a l’abordatge integral les violències sexuals. 

Sol.licitud d'ús de la Sala Polivalent

El Casal de la Dona disposa d'una sala polivalent amb capacitat per a 45 persones. La sala polivalent està destinada a l'ús públic, amb la finalitat de prestar serveis a les entitats de dones per impulsar la realització d'activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l'associacionisme i la participació ciutadana en general.

Utilització de la sala polivalent del casal de la dona