28 de maig 2009

LES DONES I LA SALUT

El Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones es va instituir a Costa Rica l’any 1987 i se celebra cada 28 de maig, amb l’objectiu de dedicar aquest dia a fer accions entorn de la salut de les dones. I, en el marc del compromís de les administracions públiques per combatre les desigualtats de gènere, l’Ajuntament de Lleida, des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, treballa per promoure la salut de les dones i per a la introducció de la perspectiva de gènere en tots el àmbits de la salut.

Des de fa anys es duen a terme polítiques públiques en favor de la conscienciació que la idea de salut de les dones no és un concepte aïllat que impliqui únicament l’absència de malaltia, sinó que està relacionat amb el benestar en un sentit ampli. Les dones, com a transmissores de vida i de coneixement, cuidadores, educadores, socialitzadores, en definitiva... com a agents de salut, hem de participar en la presa de decisions sobre tot allò que afecti la nostra salut i la de les persones que en depenen, així com l’accés als recursos sanitaris en condicions d’igualtat. Igualment cal insistir en la defensa dels drets sexuals i reproductius que condicionen la nostra experiència vital i el nostre projecte personal de vida.

La realitat ens mostra que les desigualtats socials i de gènere existents repercuteixen en les condicions de salut de les dones. Diferents estudis constaten un increment del tabaquisme i de trastorns crònics entre les dones, així com una evident relació entre la situació mediambiental i l’augment dels riscos per a la salut, que es manifesta en el sexe femení en una acumulació en l’organisme de productes tòxics que augmenten el risc de trastorns de la menstruació, de mama fibroquísitica i, a la llarga, de càncer de mama, entre altres afectacions. Cal no oblidar que la violència masclista també comporta greus problemes de salut en les dones i en el seu entorn. A més, les dificultats de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i haver d’assumir una doble o triple jornada esdevenen causes de fatiga i estrès per a les dones. A major igualtat, doncs, millors condicions de salut.

En aquest sentit, ahir es va celebrar l’Aplec de les Dones, amb una elevada participació de dones del moviment associatiu de la ciutat. Aquesta diada, que anualment s’organitza des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat a fi de consolidar el teixit associatiu femení i fomentar la relació entre les diferents associacions de dones del municipi de Lleida, enguany ha esdevingut una oportunitat d’acció per a la promoció de la salut de les dones, ja que entre les activitats programades es van realitzar tallers participatius específics per a la difusió d’un estil de vida saludable. Així mateix, l’Espai Dones i Salut va facilitar a les participants informació sobre els recursos de salut que ofereixen les diferents entitats i institucions locals. Les dones volem ser subjectes actius en el procés de salut.

Des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat continuem treballant per fomentar la salut de les dones, donant suport a les diferents entitats, consolidant el Casal de la Dona i el programa d’activitats Activa’t al Casal com a espai per a la salut. De la mateixa manera, des del I Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat continuarem introduint la perspectiva de gènere en tota l’acció municipal comptant amb el suport dels diferents agents locals per assolir la igualtat que és la millor garantia de salut.


Neus Brocal

Regidora de Polítiques d’Igualtat

Sol.licitud d'ús de la Sala Polivalent

El Casal de la Dona disposa d'una sala polivalent amb capacitat per a 45 persones. La sala polivalent està destinada a l'ús públic, amb la finalitat de prestar serveis a les entitats de dones per impulsar la realització d'activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l'associacionisme i la participació ciutadana en general.

Utilització de la sala polivalent del casal de la dona