11 de març 2016

PROJECCIÓ - DEBAT del documental

Temps d'Écoute: Lluita de les dones congoleses pel dret a la salut 
(38'. VOSC. Repúbilca Democràtica del Congo. 2016)
Un documental de Farmamundi, dirigit per Pol Penas. 

Divendres 11 de març a les 12 h als Cinemes Funàtic - Entrada gratuïta

• Organitza: Farmamundi.
• Finança: Agència Catalana de Coopearció al Desenvolupament
• Col·labora: Col·legi Oficialde Farmacèutics de Lleida
         Regidoria de Poítiques d'Igualtat - Casal de la Dona -Ajuntament de Lleida
         Cinemes Funàtic.
• Presentació a càrrec de Laia Pibernat, Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional i coordinadora del projecte a Farmamundi.

En el debat es comptarà amb la presència de:

- Pol Penas, director de la pel·lícula;
- Serena Brigidi, doctora en antropologia per la Universitat Rovira i Virgili, professora d'antropologia de la salut als estudis d'Infermeria de la Universitat de Vic, coordinadora de "Cultura, Salut i Cinema" de la Universitat de Vic.



El film:

Actualment la República Democràtica del Congo es considera dels pitjors llocs on ser dona. "Temps d'Ecoute" obre l'espai a l'escolta activa de la realitat congolesa, a la reflexió i a la denuncia. Sense victimismes, el documental presenta el gènere com a condicionant a la salut, trencant amb el clixé de les dones i societats africanes com a passives, pobres i sense iniciativa, i mostrant la societat congolesa organitzada, activista i capdavantera en la lluita per la defensa dels seus drets.
A partir de 5 testimonis de violència sexual i/o dones seropositives el film convida a reflexionar sobre els efectes que tenen els rols socials de gènere en la salut de les persones, i en l'accés als serveis sanitaris i als medicaments. El fil conductor és l'experiència de més de 10 anys d'una associació de dones congoleses (FEPSI- Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale) dedicades a l'atenció mèdica-psicològica-jurídica-socioeconòmica de víctimes de violència sexual, persones seropositives i desplaçades de guerra. El film presenta la visió congolesa i polifònica de la temàtica, aportant la perspectiva d'activistes, persones afectades, autoritats locals, persones acadèmiques expertes en gènere i periodistes de la regió.
Fòrum:
Temes suggerits pel debat: vulneració dels drets de les dones a la RDC; activisme social i paper humanitari de les entitats socials a la RDC; violència contra les dones i el vincle del fenomen amb el sistema i rols socials de gènere; més enllà de la violència, com afecta el sistema de gènere en la salut i l’accés a sistemes sanitaris i medicaments a la RDC; paral·lelismes i analogies entre la situació a la RDC i al nostre context; entre altres.



Sol.licitud d'ús de la Sala Polivalent

El Casal de la Dona disposa d'una sala polivalent amb capacitat per a 45 persones. La sala polivalent està destinada a l'ús públic, amb la finalitat de prestar serveis a les entitats de dones per impulsar la realització d'activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l'associacionisme i la participació ciutadana en general.

Utilització de la sala polivalent del casal de la dona