15 d’abr. 2020

MARTINA CASTELLS I BALLESPÍ 


Lleida, 23 de juliol de 1852 - Reus, 21 de gener de 1884
Fou una metgessa catalana, coneguda per ser una de les tres primeres dones de l'Estat espanyol –juntament amb Maria Elena Maseras i Dolors Aleu– a matricular-se (l'any 1877) i llicenciar-se (l'any 1882) en Medicina, per la Universitat de Barcelona.
Un cop llicenciada, Martina Castells fou la primera dona que va assolir el doctorat, el 4 d'octubre de 1882, quatre dies abans que ho fes Dolors Aleu.







Lleida, s. XVII - Lleida, s. XVIII
Va ser una heroïna catalana de classe burgesa. La seva vida està envoltada de llegenda. Va viure a Lleida entre la darreria del segle XVII i els primers decennis del segle XVIII. No es disposa de gaire informació sobre aquesta figura individual de l'època moderna. La singularitat històrica de Maria Sauret prové de la seva participació en els esdeveniments derivats de l'impacte de la Guerra de Successió a Lleida. I, sobretot, del fet que en Narcís Feliu de la Penya, historiador i cronista que explicar els violents avatars transcorreguts al llarg del mes de setembre de 1707, on Maria Sauret va participar activament.



Albesa, 19 de desembre de 1883 - Mèxic, 26 de gener de 1962
Fou una mestra i exiliada catalana; des de 1939 va viure a Mèxic, col·laborant amb la seva filla Elvira Godàs Vila en tasques pedagògiques.
Va estudiar música, batxillerat i mestra elemental a Lleida. La seva especialitat era el piano i era una jove promesa del violoncel, però a conseqüència d’una fractura a la mà esquerra va haver d’abandonar aquest instrument. Va formar part de l’Orfeó Català, on va ser elegida com solitsta per la seva extraordinària veu.



Sol.licitud d'ús de la Sala Polivalent

El Casal de la Dona disposa d'una sala polivalent amb capacitat per a 45 persones. La sala polivalent està destinada a l'ús públic, amb la finalitat de prestar serveis a les entitats de dones per impulsar la realització d'activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l'associacionisme i la participació ciutadana en general.

Utilització de la sala polivalent del casal de la dona