27 de març 2018

Ban, de 1931, a les dones lleidatanes

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, des de l’Arxiu Municipal de Lleida volem donar a conèixer un document que evidencia el posicionament del govern de la Paeria en la defensa dels drets de les dones lleidatanes.

L’Arxiu Municipal conserva un exemplar del ban, de l’alcalde Salustià Estadella, en què encoratjava a les dones de la ciutat a lluitar pel seu dret a vot i donar la seva opinió sobre l’Estatut de Núria de propera celebració.
El document datat el 29 de juliol de 1931, està escrit en català i té unes mesures de 47.5x34.5 cm., i ens mostra els canvis que vivia la societat civil catalana dels primers decennis del segle XX.

El referèndum per l'aprovació de l'Estatut va tenir lloc a Catalunya el 2 d'agost de 1931. Hi participà aproximadament un 75% del cens, format per homes adults de més de 25 anys, amb un resultat a favor d’un 99%. Les dones, que segons la llei no podien votar, reuniren unes 400.000 signatures d'adhesió.
Com ja hem dit, l’alcalde Salustià Estadella expedí dit ban, el 29 de juliol, en el que encoratjava a les dones lleidatanes a què sortissin al carrer el diumenge 2 d’agost ha adherir-se a la causa, estampant la seva signatura en favor del Estatut aconseguint així “la força moral que necessiten els moviments transcendentals dels pobles”, segons podem llegir en el ban. I, les convidava a apropar-se a la sala Granados, al Mercat del Pla i a l’Escola Municipal als baixos de l’Audiència per fer efectiva la causa.

Sol.licitud d'ús de la Sala Polivalent

El Casal de la Dona disposa d'una sala polivalent amb capacitat per a 45 persones. La sala polivalent està destinada a l'ús públic, amb la finalitat de prestar serveis a les entitats de dones per impulsar la realització d'activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l'associacionisme i la participació ciutadana en general.

Utilització de la sala polivalent del casal de la dona