28 de gen. 2016

El Casal de la Dona visita l’exposició dedicada a Joana Biarnés, pionera del fotoperiodisme professional


Una quarantena de dones han participat aquest dimecres en la visita guiada a l’exposició Joana Biarnés. L’instant, el rostre i ell lloc, organitzada pel Casal de la Dona de l’Ajuntament de Lleida, en el marc del taller mensual La ciutat amb la mirada de les dones, del programa Activa’t al Casal.
Aquesta exposició, que es pot visitar al Museu d’Art Jaume Morera fins al 20 de març, està dedicada a Joana Biarnés, una de les pioneres del fotoperiodisme professional a Espanya. Nascuda a Terrassa l’any 1935, va ser la primera fotògrafa catalana que adoptà la carrera professional de reportera gràfica. Es va iniciar en la fotografia quan era petita ajudant el seu pare, que era fotògraf esportiu, al laboratori. Cobria esdeveniments esportius i va ser objecte d’una forta hostilitat en alguns camps de futbol pel fet de ser una dona. Va treballar en molts esdeveniments socials de l’època i va poder retratar grans ídols del moment com Rocío Dúrcal, Marisol, Dalí, els Beatles o Raphael, entre molts altres. 



La mostra recull una selecció de fotografies que representen una gran variació de rostres, anònims i públics, capturats en llocs i instants al llarg dels anys seixanta i setanta del segle XX. Biarnés s’ha distingit sempre de la resta de fotoreporters de l’època pel seu enfocament intimista i la seva responsabilitat a l’hora de mirar la realitat i donar-hi visibilitat. Moltes de les fotografies exposades es van publicar en publicacions com el setmanari ¿Por Qué?, les revistes Ondas i Semana i els diaris Pueblo i ABC; la resta són inèdites i pertanyen a l’arxiu personal de la fotògrafa. 

Sol.licitud d'ús de la Sala Polivalent

El Casal de la Dona disposa d'una sala polivalent amb capacitat per a 45 persones. La sala polivalent està destinada a l'ús públic, amb la finalitat de prestar serveis a les entitats de dones per impulsar la realització d'activitats que tinguin per objecte el desenvolupament social, cultural, esportiu, de lleure i promoure l'associacionisme i la participació ciutadana en general.

Utilització de la sala polivalent del casal de la dona